Saturday, June 15, 2013

Europe aku datang! (Intro)

Best Blogger Tips

Assalamualaikum semua...

Saat yang dinanti-nantikan bakal tiba. Europe aku datang (16 June – 10 July). Bertahun menunggu dengan sabar. Akhirnya tamat tahun 3, Allah beri peluang.  To let you know, Alhamdulilah kami semua telah passed 100% Profesional Exam II dengan jayanya. Berkat doa daripada kalian semua. Terima kasih. (Sujud syukur)

Backpacking kali ini lebih adventure daripada sebelumnya kerana saya lone ranger. Seriousss?? Penat pujuk kawan-kawan untuk join, ramai yang berminat tapi bila sebut budget cecah RM 10k++ semua diam. Okeh takpe sorang pun layan. Impian ni dah lama terpendam dah lama dirancang. Memang hanya this year sahaja yang ada cuti panjang 3 bulan. Kalau bukan sekarang belum tentu tahun hadapan ada peluang. Kebetulan juga kawan-kawan yang masih di sana sudah final year. Memang inilah masanya. About money, dari awal tahun memang sudah standby.
Basically bukannya pergi seorang diri. Under tour agent Kelana Convoy. Gila jugak kan kalau Eurotrip lone ranger. Memang sesatlah jawabnya. Dengan soal keselamatan, pengalaman dan language barrier lagi. Belum yakin lagi. Maybe next time. 

From KLIA aku pergi bersama abang. Last minute dia cakap nak join. Okeh jom! Tapi hanya seminggu sahaja dia di UK dan Paris. 21 June flight balik Msia. Maklumlah orang dah ada anak bini dan bekerjaya. Sebab itulah tengah bujang kita enjoy puas-puas (dengan had). Nanti dah berumah tangga banyak komitmen dan kebebasan terhad. Chewah!

Kelana Covoy menawarkan pakej Conquest of Europe (8 countries in 16 days). Boleh buka website mereka untuk details dan iternary trip. KC memang terkenal di UK. Ini pun membe yang rekemen sebab aku nak sangat pergi tapi lone ranger. Nak senang kerja ikut jelah tour agent (1st time). Yang best tu sambil backpacking dapat kenalan baru. Boleh kembangkan network. Kot ada rezeki jumpa jodoh. Wah! 

By the way, KC juga menawarkan pelbagai pakej yang sesuai mengikut bajet kita. Ikut kaulah nak choose mana. Janji ada duit dan cuti panjang. Bayaran yang dikenakan juga cukup murah dan berpatutan. Kau usha website dia puas-puas yer. Juga follow page di Facebook.


Hanya trip bersama abang jer aku yang plan sendiri. Ini trip memang gamble punya. 5 hari nak kena cover UK dan Paris. Seminggu jugak aku plan. Nak kena fahamkan map tube London. Nak kena usha train ke Manchester dan flight ke Paris. Memang pack habis. Elak nanti di Paris tidur merempat bawah Eiffel Tower. Pengsan..

Untuk trip singkat ini mungkin sempat cover London, Manchester, Liverpool dan Paris. Bagi trip Conquest akan cover Belgium, Amsterdam, Austria, German, Swiss, Italy, Paris, Vatican City. Aku pun tak dapat bayang dalam 16 hari camne boleh cover 8 negara. Nanti selesai trip aku share lagi.


Ini roughly iternary kami (entah kau boleh paham ke tak)
From London (Hyde Park) - Amsterdam - Belgian Chocs - Volendam - Dutch Fishing - Windmills - Cheese Village - Heidelberg - Heidelberg Castle - Bridge - Fussen - Neuchwanstein castle Built by King Ludwig - Bridge - Austria - Innsbruck - Venice - Island Magical City - Barberino Designer Outlet - Rome - Colosseum - Trevi fountain - Vatican city - Sistine Chapel - The Vatican - Pisa - Swiss Alps – Lauterbrunnen - Jungfrau Mountain - Trummelbach falle – Interlaken (Lake between 2 cities) - Paris - Disneyland - Avenue Des Champs Elysees - Opera - Pompidou - Bateaux Parisien (Eiffel Tower) - Calais - Dover - Back to London

Tengok gaya memang aku pergi Paris 2x. Weehuuu! Teruja…
  1. Short trip UK-Paris (16-21 June)
  2. Conquest of Europe (22 June-7 July)
  3. Discover UK (8-10 July)
Mana tak puas kalau dah 24 hari duduk Europe. Puas-puas pun duit memang mengalir deras. Tutup mata ajelah. Next year saving balik. InsyaAllah rezeki itu ada. Ikutkan plan yang asal-asal dulu sepatutnya akan cover Istanbul selama seminggu barulah ke UK. Bila difikirkan soal budget, slow down bro. Lagi pun memang sengaja nak reserve Istanbul jadi destinasi berbulan madu. Wah! 
*To my future wife. Don’t worry, even though you tak dapat follow I Eurotrip I akan bawak you honeymoon Istanbul. Okeh???

Dalam mengembara, kita kena selalu perbetulkan niat. Bukan tujuan untuk enjoy semata-mata tetapi untuk timba pengalaman, buka minda melihat dunia ciptaan Allah SWT. Kenal pasti 2 tujuan hidup kita sebagai hamba Allah (Ad-Dzariyat: 56) dan Khalifah di muka bumi (Al-Baqarah: 30). Dengan pengalaman yang ada dapat dijadikan pengajaran untuk diri sendiri dan disampaikan pada yang lain. InsyaAllah.

Saya memohon agar kalian semua mendoakan semoga trip ini diberkati dan dipermudahkan. Peluang ini akan digunakan sebaik mungkin. InsyaAllah selagi mana niat kita semata-mata kerana Allah, selagi itulah kita dibawah peliharaanNya. Amin.

Pray for me. Salam.

p/s: kalau ada instagram meh follow saya aidil_yusof #europeakudatang

Juga baca:
Europe aku datang! Part 1

2 comments: