Thursday, December 8, 2011

Backpacking North India (Part 1: Intro)

Best Blogger Tips
Macam cover album gitu.
Rasanya tidak terlambat untuk share pengalaman  10 months ago backpacking to North India. Previous post, Lovely Kashmir, ada aku review trip kami di Kashmir. Sebabkan itu jugalah ramai yang bertanya tentang trip Kashmir melalui fb, email, dan message. Bagaimana kami plan, budget berapa, transportation dan contacts number tourism disana. Entry kali ini sebagai panas badan dan intro sahaja. Diselitkan juga sedikit nasihat dan tips untuk travel di India, especially pada mereka yang pergi sendiri not under agent. Semoga entry kali ni dapat membantu anda semua.

Untuk trip ini anda ada 2 choices, sama ada nak pergi sendiri or pakej. Jika sukakan  adventure dan tak suka terikat dengan guide, better plan sendiri. Tetapi homework and research kena buat. Baca forum, tanya orang, plan transport, hotel dan segalanya. Lagi details plan, lagi mantap trip. Make sure ada plan A and B. Macam-macam boleh jadi nanti. India kau paham-paham jela. Drama king!

"Kau bual apa ni paria? Aku cakap taknak, taknak laa. Herr!!"
Untuk mudah, follow je pakej. Jika korang datang from Malaysia, I’m not sure whether ada ke tourist agent yang buat trip ke Kashmir? Kalau ada bagus! For sure budget tinggi. Ada juga mereka yang pergi thru makemytrip.com. Terpulang pada masing-masing. Tengok gaya agak mahal, tapi kalau malas nak fikir panjang, amik je pakej ni. Tak pun, kau tiru pakej dia dan plan sendiri.

For me, it’s good for you to plan by yourself. Baru feel beb. But make sure plan kau kena details from A to Z. Dulu, apa yang aku buat adalah usha semua pakej-pakej trip ke Agra, Delhi dan Kashmir di internet. Kemudian, aku tiru dan plan semula ikut kesesuaian timing kami. Aku nak ucapkan ribuan terima kasih pada makcik Bibi yang banyak membantu plan trip ini. Kebanyakan info ke sana kami dapat daripadanya. Kami ketemu dia sekeluarga semasa trip ke Mumbai (Christmas 2010). Seronok bila travelling jumpa Malaysian. Dia pulak ramah orangnya.

Thanx makcik Bibi!!
Nasihat aku satu jer. Untuk backpacking ke India kau kena banyakkan bersabar dan bijak. Tipu daya, putar belit, puting beliung  local people (tempe) sangat hebat. Kalau kau jenis mengikut dan mudah sangat percaya orang, memang siaplah kau beribu-ribu duit hangus. Pergi bersama-sama mereka yang kaki nego. Setiap harga yang keluar dari mulut tempe, kau jangan terus percaya unless dah terpampang harga sebenar “fixed price”. Itu pun kalau bijak, dapat lagi less especially time shopping. Dan ingat! MESTI MINTAK DISCOUNT, even makan pun kau boleh mintak. Kebiasaannya kita selalu gagal dalam nego transportation. GUNA METER okeh!! Mostly korang semua kan kaya-kaya, Ipad, Tab, Iphone, HTC semua kan ada GPS. Kau check dulu berapa kilometer jarak perjalanan then kau tengok, berbaloi ke harga dia charge. Kalau dekat, kau jalan jer kaki.

Aah!! Pandai la kau King.
Bukti aku ditipu beli pendrive Rs 150, 64G (harga tak munasabah).

Pada mereka yang pernah travel dengan aku mostly dorang tau yang aku memang kaki nego. Aku ambil ikhtibar dari kena tipu di Mumbai dulu. Start from that, semua benda aku nego kat India (yang appropriate jela). Untuk trip lalu, aku habis dalam Rs 35000 (RM 2000) termasuk transportation (flight,bus,taxi,auto), makan, hotel, entrance feesl dan shopping. Dalam kami berempat, aku yang paling banyak habis duit. Setiap pembayaran kami catat, resit semua aku masih simpan sebagai kenangan. Before this membe aku pergi ke Manali, Mumbai, Agra, Delhi, Punjab (7days) habis dalam Rs 45000. Auto kena tipu Rs 1500 untuk perjalanan 20 minit. Kau gila! Mahal siot. Make sure, total budget trip korang nanti mesti dalam range itu (35K-40K). Lagi rendah lagi bagus. Tetapi sekarang currency rupees dah jatuh.

Lagi satu kan, masa nak bayar kau jangan convert. Kalau convert kau akan rasa murah padahal pada dorang itu dah cukup mahal. Kena berlagak jadi miskin sikit. Kau kena berkeras jugak nak discount. Kalau dia tak nak bagi kau bla jer carik orang lain. AKU YAKIN MEREKA AKAN PANGGIL BALIK especially taxi, auto, hotel (sometimes) dan juga during shopping (ini kemestian untuk dapat discount). Yelah kan, dorang ni negara susah. Sumber pendapatan sangat rendah, kadang-kadang kita pun rasa kesian memang nak bagi lebih. Tapi yang panas tu, apabila dia tak jujur dan tipu mark up harga sampai 300%. Aku tak tipu punya, kalau kau pemurah memang sedap la kau kena tipu dengan paria. JANGAN TERMAKAN DENGAN KATA-KATA MANIS MEREKA. Biar kau penat nego sampai setengah jam pun takpe. 

Semasa di Agra, aku nak beli kasut camel leather, dia bukak harga Rs 2000 kalau tak silap. Aku mintak Rs 500. For sure dia tak bagi, tapi dia kasi less RS 1500. Aku up lagi sikit Rs 600, tak dapat jugak. Jenuh aku nego, at last dapat Rs 900. Yeay berjaya!! Bermakna, harga barang memang murah.  Tak jadi masalah untuk dapat discount.

Alasan yang aku bagi memang tak boleh blah. Aku cakap aku ni student from Malaysia, jauh datang ke India semata-mata nak belajar medic. Parents bagi duit sikit, cukup-cukup untuk tanggung study (padahal belajar guna wang rakyat). Berjalan ke Agra pun sebab nak sangat nengok Taj Mahal, Wonders of the World. Macam-macam lagi alasan bangang aku bagi. Kalau bernasib baik dan dia pun percaya, kita yang untung. Dia tipu kita, kita tipu dia balik. Lagi best kalau kau pandai putar belit ayat dorang, nanti sampai satu masa dia akan speechless then dia malas nak layan, terus dia bagi harga yang kau nak. Benda macam ni memang best kalau kau dapat buat. Boleh practice self-confidence. Nanti kau try.
Kalau yang baik tu, memang betul-betul baik dan jujur.
Untuk trip ritu kami pergi hanya 4 orang. Aku lebih suka backpacking dalam jumlah yang kecil, maximum 6 orang. Kalau pergi ramai memang seronok, tetapi seronok bila tengok dalam gambar jer nampak macam meriah. Realitinya, nak handle ramai-ramai memang payah, hotel transport apa semua memang leceh. Timing konpem akan lari. Paling cantik 4 orang kerana untuk transport hanya sewa 1 kereta, hotel bayar untuk 2 bilik or sumbat 4 orang terus. Makan semua order menu yang sama supaya senang bayar. Makan hanya untuk alas perut jer. Kalau betul sedap barulah bertambah. Sepanjang trip ritu, kami selalu order baryani, saje nak test taste baryani lain-lain state. Yang paling mantap adalah di Gulmarg, Kashmir. Memang pergh!!! Umphh!!


Untuk memudahkan kerja, aku mintak advance dari setiap orang  Rs 5000 setiap hari untuk bayaran taxi, hotel, makan dll. Setiap pembayaran aku yang settle kan. Dalam pouch bag aku memang beribu-ribu rupees, kalau hilang memang masak la kami time tu. Setiap malam di hotel, kami akan finalise berapa duit dah keluar then bahagi untuk 4 orang sepanjang haritu.

Dalam group mesti kau choose :-
  • Banker : dia akan settlekan semua bayaran.
  • Pencatat : dia akan catat setiap duit yang dah keluar.
  • Negotiator : Semua orang kena jadi kaki nego.
  • Photographer : tangkap setiap adegan candid trip korang, jangan asyik gambar pose jer. Bosan orang tengok. Haha!
Backpacking is all about timing. Please jangan meleceh lemban dan lembap. Kau travel guna duit, masa itu duit. Kau lambat kau rugi. Lagi best kalau kau pergi dengan kawan-kawan yang satu kepala dan tak banyak karenah. Tolak ansur dan kerjasama perlu ada dalam group. Aduyai! Ini semua benda basic lah, tak perlu aku terangkan. Betul tak??

Cukup sekadar ini sahaja dan nantikan entry seterusnya kita akan kupas lebih lanjut details trip kami. 

Sekian~

Cuba lincah sikit. Jenuh aku menunggu nih.


18 comments:

  1. I agree with most of your bargaining tips..that's what i actually did when shopping around cambodia..dun stop bargaining things coz u never thought that the price cud be so cheap ..haha but still u get the things..

    ReplyDelete
  2. memang saspek la ngan ko ni..aku pun mencari2 org yg lincah dan x lembab..huhu

    ReplyDelete
  3. well, nice blog..blogwalking here and try to read your trip about India since i am seeking the information all about india for my next trip

    ReplyDelete
  4. Hai ~
    Nice trip..
    bleh share u biaya ticket yg pling murah dri KL ke kolkata..
    di tggu jwabannya ya..
    email saya nelya.naa.Lya@gmail.com

    ReplyDelete
  5. if travel berdua pompuan..u rasa selamat tak kat sana?

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Nak bertanyakan sikit tentang kashmir. Email saya 'hafezfinger1995@gmail.com'

    ReplyDelete
  8. Truly like and appreciate your post post.Really seeking forward to study a lot more. Genuinely Cool. Thanks a good deal for sharing with us.
    Tree House Resort
    Mussoorie Hotels

    ReplyDelete
  9. Salam ... boleh email saya berkenaan trip to Kashmir. tatasuria91@gmail.com

    ReplyDelete
  10. salam,
    boleh share itnary tak..

    putriville@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Great destinations! Very nice list with amazing pics. I like this list very much. Thanks!
    holiday resorts near delhi

    ReplyDelete
  12. Tree House Resort, Jaipur is the main common tree house resort around the local area loaning a serene and near nature experience to its visitors. This acclaimed resort is situated in the midst of slopes, woods and streams. It gives a perfect setting to a one of a kind ordeal.
    Visit: http://resortsnearjaipur.com/

    ReplyDelete
  13. Tree House Resort, Jaipur is the main common tree house resort around the local area loaning a serene and near nature experience to its visitors. This acclaimed resort is situated in the midst of slopes, woods and streams. It gives a perfect setting to a one of a kind ordeal.
    Visit: http://resortsnearjaipur.com/

    ReplyDelete
  14. New Year Packages 2017 near Delhi NCR. New Year 2017 is an

    occasion of delights. So let's celebrate it together with

    enjoyable and a wonderful seasoning

    http://newyearpackage.co.in/

    ReplyDelete

  15. New Year is the time at which a new calendar year begins and the calendar's year count increments by one. Many cultures celebrate the event in some manner.The most happening New Year Parties in Delhi NCR, delectable food, rocking music by renowned DJs and the wildest crowd. The most comprehensive
    http://newyearpackagesneardelhi.com/

    ReplyDelete
  16. In the event that you need to sort out huge social or business occasions then there can be no preferred place over tradition focuses. In Delhi NCR, one can discover a lot of inns with tradition focus office to organize occasions like conferences, get-togethers, displays, arrange appears and other vital events.visit: Confrence Vanues Near Delhi Ncr

    ReplyDelete
  17. Weddings are extraordinary so why get hitched in a normal place. It is not obligatory to have a goal wedding. There are a lot of stunning wedding settings in and around Delhi you ought to look at on the off chance that you are making arrangements for a wedding at any point in the near future. Visit: Wedding Vanues in delhi

    ReplyDelete


  18. New Year 2017 is an event of pleasures. So we should praise it together with charming and a brilliant flavoring of move gathering, boundless beverages, mixed drink, barkeeps, bucketful of snacks, commencement to be the most energizing one and exquisite scrumptious food stuff with New Year bundles close Delhi.
    visit: New Year Packages 2017

    ReplyDelete