Tuesday, October 25, 2011

Battle of the Band Trinity 2011

Best Blogger Tips

Selang dua tahun K.L.E University akan mengadakan All India Intercollegiate Cultural, Sports, Literary Fest yang diberi nama TRINITY. Seperti biasa, Jawarharlal Nehru Medical College dipilih menjadi tuan rumah untuk beberapa tahun berturut-turut. Lebih dari 30 games telah dianjur yang melibatkan sports, cultural and literary. Ini adalah fest terbesar anjuran K.L.E University yang disertai lebih 37 buah kolej serata Karnataka dan India.


Kami selaku university dibawah KLE telah dipelawa untuk menyertai. Penyertaan kami  memang last minute dan koboi abih. Fest ini sudah diketahui lama namun setelah berdiskusi panjang lebar bersama Prof KJ, beliau tidak memberi kebenaran untuk sertai kerana event overlap dengan classes yang berlansung dari hari rabu hingga sabtu. Kehampanaan terselah pada wajah masing-masing kerana kebanyakan kami punyai bakat dan ada potensi untuk menang (ayat skema abih). Bila Prof dah cakap tak boleh, semua orang buat bodoh jela. Tak practice tak apa.

 
Nak dijadikan ceritakan, Dr Raichur dan Dr Patil bersemangat waja nak kami sertai.  Dia suruh kami sekali lagi berjumpa dan mintak izin dengan Prof. Budak-budak ni pulak dok mangat benor nak masuk. Aku selaku ketua biro sukan dan kebudayaan USM KLE (saje nak bagitau kan) telah pergi ke rumah Prof bersama dua lagi ahli, Afiq dan Afiq Aizat, pada malam sebelum event berlansung, try nak nego lagi.
Nego punya nego itu ini. Prof siap call Dr Raichur (Chairman Phase 1) tanya consequences segala bagai. At last, dia cakap “Okeh! Boleh!”. Kami pun “Yeayyyyy!!! Prof bagi masuk” (sambil joget-joget, gelek-gelek)


Yang tak menahannya esok nak start, malam tu baru dapat kebenaran. Menjajo aku dengan budak-budak biro ni nak uruskan application untuk 67 peserta. Buat meeting tergempar segala bagai. Bapaknya... Memang kalut abih la. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar 
*Yeke lancar? Mestilah tak! Penyertaan pun last minute

Syukurlah dalam banyak-banyak penyertaan kami, Johan Film Making. Aku salute hasil filem tu, memang layak korang memang. Dia pasang live film tu di auditorium, semua tempe tengok sambil bertepuk tangan. Terharu beb. Yang paling penting, ehem-ehem The KJ telah menang BEST DRUMMER and BEST BASSIST. Tepuk cepat, tepuk ramai-ramai. PAP PAP PAP!!!! Tidak lain tidak bukan mestilah saya yang menang best drummer. Haha!
*maaf yer, riak terlebih.

Sempat pulak Pian joget-joget.
Topik utama entry kali ini adalah saje nak cerita pengalaman Battle of The Band yang kami sertai. Member aku, Yat dok mangat mintak share (bukan apa sangat pun battle ni).

Ceritanya bermula begini. Senior JNMC, Hakim, dok mangat suruh kami masuk.  Rugi kalau tak masuk katanya kerana kami semua ada bakat main muzik. Inilah masanya nak mencapub depan tempe  yang suka show off lebih. Tunjukkan yang kita Malaysian mempunyai bakat terpendam dan bukannya skema semata-mata. Haa...gitu gamaknya. 

One more thing, once kau naik stage lagilah kau power main guitar or drum,  muka pulak encem, memang market kau melambung-lambung tinggi di angkasa wa cakap lu. Sampai grad orang kenal kau. Hah! Apa lagi, masing-masing pun “Owh yeke? Jomlah kita masuk ramai-ramai. Boleh mencapub. Haha!”

Boleh tahan kan stage dia. Dah macam pentas orang nak bersanding kahwin pun ada jugak. Haha!
Tapi masalahnya celah mana nak practice. Apa kau ingat Belgaum bumi bertuah ni ada studio jamming. Harapan la kau. So, Hakim tolong kami arrange practice dengan band JNMC and dorang kasik share instruments. Baik giler sey tempe ni, tak sangka dorang helpful gila beri kami practice sama. Siap call lagi cakap nanti 5-7 p.m datang la practice di auditorium coz after that dorang pulak nak practice. Terharu rasanya. Thanx Vishu, Hritik and Pratik.

Oh lupa nak roger, line up band kami adalah Pian (Vocalist), Wafie (Guitar), Afiq Aizat bukan Aizat AF yer (guitar), Adib (Bassist), Fikri (Keyboardist) dan Aidil Yusof (Drummer). Aku sowang jer yang senior, lain semua juniors. Tak sangka pulak budak-budak ni semua berbakat. Ingatkan juniors semua stok-stok skema pakai specs bulat besar, keje study jer memanjang (ni kalo dorang baca sumpah kena kutuk). Tetapi rata-rata mereka memang dah ada band and background bermain muzik. Line up pun dah cukup. Hah!! Memang tak cakap banyak la kan. Aku pulak memang dah sangap nak jamming cuma line up jer takde sebelum ni. Jadi kami decide participate.

Pian, Adib, Wafie, Aidil, Afiq, dan FIkri.
Semua berkumpul dibilik aku bermusyawarah nak bawak lagu apa nanti. Disebabkan kesuntukan masa ada 5 hari jer nak practice, kami decide bawak lagu yang simple, nice and catchy but AWESOME. (kena sebut ala-ala girls yang nyerit dalam video tu. Awesome! Awesome! Awesome!). Untuk battle of the band kami memang ada masa nak prepare sebab Prof cakap any events after class boleh join. Cuma sports jela banyak last minute participation.

Sebelum itu aku nak habaq yang actually Wafie, Adib dan Pian dah memang ada band kat KTT. Wafie ni best guitarist KTT dan Pian menang vocal di KTT (gempak annn). Adib bassist untuk  band mereka . Afiq dulu main orchestra di KMB. Fikri pulak solo keyboardist.  Aku??? Bekas penyimpan kuih muih raya jer. Haha!! 

Kami decide bawak lagu Don’t Look Back in Anger by Oasis kerana masing-masing dah dapat solo guitar and drum dia pulak simple jer. Dulu budak-budak KTT pernah menang 2nd place masa battle of the band bawak lagu ni. Tengok timing, lagu ni hanya 5 minit jer. Perform dorang kasi 5+8 minit. Then, tambah lagu ciptaan Adib “Get up and dance with me”. Lagu rock and roll bebeh! Layan beb lagu ni. Masa perform ritu aku siap nyerit-nyerit lagi nyanyi masa chorus. Kalau dah boleh joget, memang dah bangun joget gelek-gelek time tu. Drum untuk lagu ni aku main taram je buat sendiri. Itu pasal lah masa perform ritu terkantoi masa buat drum solo. Malu pakcik! Nasib baik menang jugak best drummer. Ahaks!

Disebabkan auditorium akan digunakan untuk majlis perasmian, lokasi jamming kami terpaksa berpindah ke rumah Hakim. Berdentum bergegar rumah dia. Sampai pintu rumah kena baling batu oleh jiran sebelah mintak slow kan sikit volume. Jadahnya practice sampai 12 malam. Haha!! Hakim comment cakap pilihan lagu dah okeh. Cuma make sure tambah lagu Hindi or legend band contohnya Led Zepelin or Deep Purple yang banyak guitar solo. Biar kasik guitar nampak prominent ala-ala pro gitu. Wafie pulak memang power. Apa adahal. Aku ni haa gelabah macam hape  gila bila dorang decide nak tambah lagu sebab lusa nak perform. Kau gila nak tambah. Lagu Oasis pun aku tak perfect lagi. Akhirnya, lagu Stairway to Heaven by Led Zepelin dipilih jadi 3rd song kami. Cuba kau dengar rolling drum dia sedap beb. Nak memudahkan kerja, aku taram sendiri bunyik tu. Tapi sedihnya, masa perform ritu lagu ni tak dapat main abih sebab time out.

Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba, Jumaat malam 14th October. Aku ni memang ada sikit stage nervous. Tak pernah takde slek kalau perform atas stage. Mesti kantoi punyalah. Mana taknya, drum adalah penuntu pada tempo and beats muzik. Kalau terlari sikit, memang nampak tak macho muzik tu. Berkali-kali aku dok selawat doa harap-harap atas stage tak gigil nervous segala macam la. Aku siap mintak Adib and Wafie selalu-selalu la toleh belakang masa perform nanti sambil buat muka comel. Sejuk sikit hati, lagi-lagi bila tengok muka Adib. Rasa nak bagi penampar jer. Haha!

Ini dia dua ekor budak setan. Haha!
Tengok-tengok, dia sediakan stage tinggi pulak tu. Crowd yang datang ramai la pulak sampai kebelakang sana tuh even malam tu hujan. Awek-awek tempe semua comel-comel belaka. Malulah pakcik kalau main kantoi nanti. Hehe!

Tapi yang best kan, sound system dorang memang masyuk wa cakap lu. Sedap siak!! Macam tak caye jer battle of the band India setaraf Mesia. PA system dia boleh tahan kot. Cuma tak masyuk drumset yang disediakan aduyai noob sangat. Snare drum bunyik pecah, floor tom bunyik kepam, cymbal pulak tak berdesing bila ketuk. Kalau kau ketuk cymbal, bunyik dia sangat sekejap berdesingnya, so nampak macam ada gap between beat. Tu yang tak masyuk tu. Kebanyakan band bawak snare and hi hat sendiri. Tapi disebabkan each drums dia letak mic, so bunyik jadi lebih wow gitu, lagi-lagi after dia dah setting sound system. Kau pijak bass memang berdentum la jantung kau. Masyuk beb!!
 
By the way, battle of the band adalah event  yang paling dinanti dalam Trinity. Siap ada gaduh-gaduh lagi malam tu. Mana taknya, dorang semua dok togak mabuk kat belakang sana. Ada ke patut pergi passing botol pepsi containing alcohol. Bongok la tempe ni. Nasib baik ada security, kira okeh la sikit. Masih terkawal.

Ada 7 bands yang masuk malam tu. One band from Nepal. Kentang tak kentang kan Nepalian sanggup fly nak participate Trinity (kaya pulak Nepal ni. Jao kot). Muka dorang semua stok-stok orang Melayu., siyes tak tipu. Nak je aku tanya “Wei mat, korang ni Melayu keturunan Jawa ke Bugis?”. Haha!

Setelah undian dijalankan, kami perform yang ke 5. Then, after discuss dengan band JNMC, dorang decide biar kami perform last after dorang kerana boleh jimat masa nak tune setting guitar. Instruments semua pakai dorang punya jer. Okeh fine, layan jela asal dapat perform. 

Ini dari pendapat aku la kan, band tempe ni takdelah hebat sangat. Bukan nak poyo, kalau korang tengok pun memang LAME. Lagu yang dorang bawak pun stok-stok hindi. Ada satu band tu bawak lagu sembahyang kot. Mendayu-dayu macam nak mintak petunjuk aku dengar. Aduyai tempe nih. Dari awal sampai akhir persembahan agak bosan. Crowd semua nyerit-nyerit sebab masing-masing semua tempe. Tempe mesti sokong tempe walaupun lagu entah pape.

Kami dah menang nih!! So what??!!
Sedikit kontroversi berlaku apabila judges decide akan stopkan terus PA system eventhough kau tak abih main lagu coz exceed masa. Ada satu band ni drummer dia ngamuk sebab mungkin dorang letak lagu gempak kat last song. Nak buat macam mana, silap kau la tak main lagu gempak dulu. 

Sebagai pengajaran, kami pun decide main laju sikit. Sebab masa practice timing total 17 minit. Tapi dia bagi 13 minit, 5 minit untuk tune and setting atas stage. Nak tak nak taram jela main. Sayang gila bila lagu Stairway to heaven tak dapat main. Kalau tak memang Wafie and Pian menang best guitaris and vocalist lah malam tu. Chewahh!!


Selepas semua band dah selesai, kini turn kami pulak. Masing-masing berlari naik atas stage. Setting cepat-cepat guitar semua. Aku tengok hi hat and cymbal semua dah kemik abih. Pokemon tul tempe ni pergi ketuk kuat-kuat. Tak cakap banyak, naik terus aku ketuk drum, testing-testing dulu. Tengok gaya memang kena ketuk kuat sebab drum cikai and bunyik memang tenggelam. Memang aku ketuk snare pijak bass kuat gila malam tu. And maybe sebab aku kot bass drum tu koyak. Hahaha! 

Volume guitar and keyboard semua kami mintak dia increasekan. Muzik memang jadi prominent abih. Cuma guitar Afiq jer bunyik slow. Tak sempat nak setting betul-betul. Semua terkejar-kejar. Previous band semua PA system dorang slowkan volume. 


Fikri kasik warm up intro solo Kuch Kuch Pale Hotak Hang (betul ke eja ni). Then, terus sambung lagu Oasis. Masa main aku tengok crowd semua macam static LAME jer. Budak-budak USM and Malaysian jer yang dok nyerit terkinja lambai-lambai. Tempe semua muka ala-ala jakun gitu. Tak taula sama ada dorang terpegun tengok kami perform best sangat. Ahaks!

Aku nak ucapakan ribuan terima kasih pada penyokong dari USM sendiri yang memang supportive abih la. Yang paling aku terharu tu, bila korang semua ramai-ramai lambai tangan and siap nyerit kuat-kuat lagi “Malaysia Boleh!” (padahal aku tak dengar pun. Ni orang yang bagitau). Lagi terharu bila ramai juniors yang turun support kami even esoknya ada end blok assessment. Other Malaysian from JNMC semua sama-sama sorak. Gila meriah sey. Hilang terus nervous aku atas stage. Bila tengok balik video, rupanya ramailah yang support nyerit-nyerit masa kami perform. Aku just nak tahu, siapa yang sebut AWESOME at the end of performance. Tu budak Malaysian kan? Siapa ek?


Masuk 2nd song Get Up and dance with me. Silap lagu ni kami main lama sangat. Patutnya stop after guitar solo, tapi syok terlebih. Bajet nak tonjol sangat lagu buat sendiri. Tak pasal-pasal Stairway to heaven tak dapat main. 

Bunyik keyboard lagu ni sangat comel, secomel Fikri. Haha! Pandai dia create bunyik tu. Tabik sikit. Hah! Part drum solo tu kan, aku sedih beb. Otak aku dah plan nak rolling 4 bar, tapi sampai 3rd rolling terkantoi plak. Stick tersangkut kat tom. Itu pasal bunyik terstop. Malu sey. Dalam hati aku “Pokemon la, asal part rolling ni plak bole kantoi”. Nasib baik Adib dapat cover dengan bass, after guitar masuk  okeh da sikit. 

Yang tak menahan, masa 1st song aku siap doa dalam hati agar tak kantoi rolling drum after solo guitar. Part tu paling killer sebab rolling atas bawah. Kena laju pulak tu. Alhamdulillah tak kantoi. Smooth beb aku main lagu Oasis tu. Tepuk sikit! PAP PAP PAP! Paling best kan, masa tengah-tengah sedap main llast song ada bunga api meletup. Pergh!!! Dah macam buat konsert la pulok. Gila gempak beb!! Crowd semua nyeritt.

"Alaa..alaa.. Jangalah candid-candid. Malulaa..tahulah saya comel" kata Fikri. Haha!
Nak ikutkan kami ni dah exceed masa. After 1st song sebenarnya tinggal 5 minit je, 2nd song tu 4 minit. Tapi nak masuk 3rd song dia bagi 2 minit agi. Menurut Azhar yang duduk dekat PA system, dia kata orang tu siap tak nak stopkan muzik macam nak kasi kami abihkan terus 3rd song tu. Judges siap dah angkat-angkat tangan suruh dia stop, barulah dia stopkan. 

Time tuh, rasa macam tak nak turun. Nak jugak abihkn 3rd song. Nak jugak! Nak jugak! Nak jugak! After dah abih perform kami semua dikerumuni peminat-peminat yang datang sambil menjerit-jerit sambil tergedik-gedik. Haha! Berbagai ucapan tahniah dan pujian diterima.

Judges kami adalah band dari Bangalore. Gila dow band ni. Vocalist dia mabuk masa perform. Entah pape bercerita kat atas tu pasal sex and kutuk-kutuk apa jadah la. But performance dorang memang best la. Bass main ala-ala clapping gitu. Drummer dia pulak ala-ala The Strokes. Bawak snare and cymbal sendiri kot. Enjoy la jugak aku tengok dorang perform.

Vocalist dia tengah high. Band apa aku lupe. Nice perfomances.
After that dorang umumkan pemenangnya. “For best drummer, the winner is The KJ”. Aku pun WTF?? The KJ?? Kata sebelum ni takde prizes for best instruments. Orang semua panggil cepat bro pegi naik stage. Gelabah la naik atas tu. Memang capub abih la. Judges tanya “Nice name huh, The KJ. What is it meant?” Aku gelak time tu.  Nak jer aku cakap KJ means Kamaruddin Jaalam, our beloved Deputy Dean. Kau gila, buatnya aku cakap camtu Prof pulak ada kat bawah tu, memang siap lah aku. Haha! Aku jawab “No meaning”. Kami pilih nama ni pun last minute sebab dah blurr abih. 

Then dia umukan pulak “The best keys also from The KJ” Pergh!! dapat dua sey. Konpem boleh menang ni. Tempe semua main bukannya best sangat pun. Hambar je lebay. Haha!

Best drummer.
Best bassist.
Tapi nak buat macam mana kan. Tempe is tempe. Corruption and bias are all their lifestyle. Kami kalah even bukan 2nd places. Winner is JNMC band (aku boleh terima la sebab dorang helpful) and 2nd is The Occulus (siyes band ni main lagu meraban). Judges sumpah biased gila. Budak-budak ni semua memang tak puas hati gila. Tapi nak buat macam, keputusan dah diumumkan. Even ada tempe cakap kat aku yang your band deserved to win. Yang tak menahan, Azhar malam tu siap lepak kat bilik aku cakap “Sial lah tempe, main bodoh pun boleh menang. Korang main best gila kot. Aku tadi enjoy gila. Bongok la paria. Tapi takpe, pada aku The KJ tetap juara”.
*statement dia tak menahan kan. Haha!

Kesimpulannya, kami semua enjoy malam tu eventhough tak menang. Anggaplah participation kami sebagai nak ambil pengalaman dan enjoy sama-sama. Maybe after raya haji, masing-masing cadang nak beli guitar, bass and keyboard. InsyaAllah, aku dalam proses mengumpul duit hasil jualan kain cotton dan saree membeli drumset Tama Imperialstar. Memang semangat benor ni nak beli drumset. Letak sebijik dalam bilik, memang berdentum bergegar la hostel NRI tak lama lagi. “Kepada semua penghuni NRI Hostel, aku nak mintak izin buat bising setiap petang dan hujung minggu yer??”
TAMA Imperialstar. Tak lama lagi akan jadi hak milikku.
After this, makin banyaklah lagu-lagu baru akan terhasil dari The KJ. Aku bercadang nak mengadakan Sport and Cultural Mega Event pada cuti Chinese New Year tidak lama lagi. Event ini akan berlansung selama dua hari membabitkan sports and cultural. Dinner on last day, ingat nak perform. Tapi ini semua hanya perancangan semata-mata. Semuanya bergantung pada keizinan pihak university dan community disini Hopefully berjaya.


Thursday, October 20, 2011

Apa sudah jadi? TERTANGGUH

Best Blogger Tips
Assalamualaikum diucapkan pada skandalS, peminatS, stalkerS, followerS dan gadiS sekalian.

Berkurun sudah  aku tak menghupdate blog, hampir 2 bulan rasanya. Busy sangat kebelakangan ini. Macam-macam benda perlu diuruskan, sampaikan blog yang di sayangi ini terpaksa dipinggirkan.
 Aku tahu korang semua rindu nak baca next post kan. Sabar yer sayang.
*padahal xde sape pun kesah.

Lagipun aku jadi segan nak post entry baru. Iyelah juniors semua dah masuk. Dorang semua dah kenal tengok USM KLE yang aku dok megah citer dalam blog, tapi realitinya tidak seperti didalam gambaran. Hmm, kesian kat korang. Tapi ok what, not bad kan.

Tiba-tiba terasa macam poyo la pulak (padahal memang pun). Rasa macam orang cakap “Lorhh..Ini ke Aidil Yusof? Biasa jer aku nengok. Dalam blog cerita bukan main hebat lagi pergi sana sini, share pengalaman macam dah lama hidup, bajet gila mamat ni”  Haha!! Tapi ada aku kesah semua tu.

Kini imej lebih kemas dan wajah penuh berwawasan. Haha!
Secara kasarnya aku just nak bagitahu yang blog ini akan berfungsi tidak lama lagi. Diskodansa aku terus bernafas. Kini akan kembali dengan pelbagai cerita panas, gossip, experience, motivation dan semua bagai la. Banyak entry yang tertangguh akan dikemas kini dalam masa terdekat.
*Fuuuuuu!!!statement ni memang aku sendiri pun menyampah. Macamlah ramai sangat yang dok baca blog dia kan..

Sahabat aku Yat dok sibuk tanya nak tengok video Battle of The Band ritu and mintak share sikit experience. Yang tak menahan tu, boleh pulak aku menang Best Drummer. Ahaks!  
*Lawan dengan tempe boleh la kan. Kalo kat Mesia, harapan la kau nak menang best drummer.
 
InsyaAllah weekend ni aku akan update sikit tentang aktiviti kami disini semenjak bermulanya 2nd phase. Seriusly permulaan yang bagus kali ni. Penuh dengan muka baru dan hepi-hepi disko dansa semuanya. Aku selaku ketua biro sukan & kebudayaan akan merancang lebih banyak lagi aktiviti menarik untuk juniors semua. Cepat semua kata "Yeayyyy!!! Thanx Abang Aidil!!"  *pliz jangan panggil abang.

Antara aktiviti yang berlaku

1. Junior sudah mari

Nampak matang, tetapi masih fragile. Banyak benda kena belajar ni.
Kenal artis ni? Deanna Reesha. Pergi usha kat Youtube. (p/s: susah sangat nak mintak dia perform)
 2. MERDEKARAYA USMKLE 2011

Dah macam paparazi gitu.
Tulang belakang yang menjayakan sambutan MERDEKARAYA USMKLE 2011.
 3. Mumbai Trip (Again)

Bajet biceps dah cukup besau la tu.
4. Malaysian Night 2011


5. Trinity (Battle of The Band)