Sunday, January 23, 2011

Realiti Pelajar Perubatan

Best Blogger Tips
 Kalau kita cerita pasal budak medic, mesti orang akan terfikir dorang ni semua excellent, skema, nerd, hidup dengan buku study jer. Bosan dow..
USM KLE International  Medical Programme
.
Campus tercinta
Jawapannya YA. Memang kami skema dan kena study lebih. Bayangkanlah kami bekerja nanti dengan nyawa yang bukan boleh dibuat main.

No pain, No gain

Every details of human body we have to know. What are the structures, how they function as well as the metabolism. 

Heart structure
Cranial Fossa
Gastrointestinal

Bagi 1st year student macam aku ni memang la satu cabaran yang dahsyat jugak la. Kelas 6 kali seminggu, 8 a.m to 5 p.m. Pancit jugak la. Sekali lecture tak nak banyak pulak input. Datang sekali sekapal! Lepas tu kena faham dan hafal. Exam tak tahu lagi keluar yang mana. Nak tak nak study jela.

Banyak ni lah buku yang kami kena rujuk. Lagi banyak lagi bagus

Kalau cakap pasal susah, letih, penat dan bosan memang tak payah cerita la. Awal-awal belajar memang susah sikit, banyak term-term baru yang entah apa aku tak pernah dengar. Bunyi pelik-pelik pun ada. Bila mengadu dekat orang, mereka akan cakap “biasalah medic, sabar jela”. 

Dah pancit. Relax dulu

Kesimpulannya, sabar jela. Kita perlu ingat bahawa tugas seorang doctor adalah mulia. Tugas kami sebagai pelajar perubatan adalah satu perjuangan. Jangan putus asa, usaha selagi mampu. Agak-agak dah pancit study RELAX kejap. Layan movie ke, korea ke, pergi gym ke tak pun shopping (ada masa ke?).

Muzik menjadi teman dikala kebuntuan dan stress
Tapi best woo belajar medic ni. Semua benda pasal tubuh badan manusia ko tahu. Orang cerita pasal symptom, PETIK je ko dapat tahu penyakit apa. Macam mana bole sakit, apa ubatnya, langkah mengatasi. Semua ni ko akan belajar.

Bagi 1st year student belajar teori jela. Lek-lek lu, basic core kena kuat dulu bro. Belum masuk clinical site pergi hospital semua. Belajar, faham dan hafal jela selagi mampu. 

Cranial Nerve yang pelu dihafal sentiasa
Yang menambahkan ke‘best’san medic ni adalah aku belajar medic dekat India. Macam-macam penyakit dapat jumpa. Pelik-pelik pun ada. Jadi insaf sikit, rasa bersyukur jer dengan kesenangan yang ada di Malaysia.

Cadaver pilihan. Mane otak dia.

Cadaver kat sini berlambak-lambak. Fresh-fresh pun ada. Awal-awal dulu teruja la jugak tengok mayat. Rasa segan-segan gitu nak tengok pegang. Tapi lepas lecturer cakap silakan men’dissect’. Lincah kaduk la aku keluarkan dissection set, potong sana potong sini. Best!!! 

Semua ni tak dapat di rasai di university di Malaysia kerana bilangan cadaver yang disediakan terhad dan hanya untuk rujukan sahaja. Tetapi di India 1 cadaver untuk 8 – 10 orang. Gilir-gilirlah men’dissect’.

Saat yang paling gila gelabah adalah bila NAK EXAM. Pergh!!! Time ni memang cuak gila beb. Nak kena polish balik apa yang dah dihafal. Ingatkan balik apa yang lupa.

Tanpamu tak dapat aku nak menulis
Bertenang dan berehat
Lagi satu bila PENGUMUMAN RESULT. Yang ni pun lagi satu kecuakan. Kalau failed kena repeat year. Program USM KLE ni tak ada reseat paper. Fail je, repeat year la jawabnya. 

Yeah! kami semua lepas 1st year. Amin...
Sejujurnya exam hanyalah untuk lulus sahaja. Kalau nak dapat result gempak mencanak A+ memanjang, jawabnya memang gugur botak la kepala kau. Ini bukan zaman sekolah yang boleh jadi top scorer. Tapi kalau siapa yang dapat A+, memang genius gila. 

Average mark adalah 52-64 % jer. Lulus pun dah bersyukur sungguh. Yang paling penting bukan teori, tapi practical. Macam mana korang deal dengan patients, study cases dan do diagnoses. Ini yang paling penting. Tapi ni bila dah jadi doctor la.

Menonton video dikelas. Relax

Untuk 1st year aku target lulus dapat masuk 2nd year pun aku dah amat-amat bersyukur. Kalau ada rezeki dapat A+ or A- memanglah aku terlalu sangat amat bersyukur. 

Yang paling penting adalah jangan putus asa, tekadkan semangat dan teruskan perjuangan. Belajar, hafal dan lupa perkara biasa. Bila lupa jangan kalut, revise semula. 

Bak kata Prof KJ “Medicine is a marathon; we have to keep on going steady and steady”.

Kami akan tetap berjuang. Doakan kejayaan kami di sini.
 
Jadi itulah yang dapat aku kongsikan bersama ketika bergelar 1st year student MD USM KLE
 
Just wanna to to share My 1st year story

35 comments:

  1. yaa.......
    btl r dell...
    belajar mana ade yg sng..
    so sbr, usaha n tawakal...
    ABOR3...

    ReplyDelete
  2. hehehe..masih mencuba ni.
    exam lagi 2 minggu lebih je ni. doakan kami semua. amin..

    ReplyDelete
  3. ok..
    u pun doakan utk i...
    semoga kite sama2 berjaya
    ameen...

    ReplyDelete
  4. cranial fossa was our SSA question for selanjar 2 :) goodluck!

    ReplyDelete
  5. oh yeah!! thanx.. doakan kami.lagi 2 minggu nak exam ni

    ReplyDelete
  6. O_O kalo failed kene repeat year. means pakai duit sndri la an. xkan scholar nk support plak.

    hurmmm. markah lulus brape?

    ReplyDelete
  7. exactly..aritu owg mara ckp kalau failed dia panggil balik msia. nk carry on pkai duit sendiri la.mahai woo..

    lulus 51 ke atas

    ReplyDelete
  8. wooooo. dasat aihhh. gudluck anyway. macam bes je dok sane. :)

    ReplyDelete
  9. memang best pun..xrugi dtg blajao kat sini
    semuanya serba lengkap.
    dah apply ke blom?

    ReplyDelete
  10. dah apply dah. HOHOHO! padahal closing date berzaman lg. huahua~ ayh sy suro pegi sini. die x bg pegi jao2. die suro balik slalu. *daughtersick* ngahaha.

    harap2 dpt. n kalo dpt pon kne discuss ngn mara dulu. sbb india xde dlm offer letter ktorg.

    ReplyDelete
  11. hah bgus la tu. 1st choice ke czech ke?ssh wei blajo kat sana. ramai memebe struggle kot kat sane.dtg je cni.best2..
    senior sume best2.hak3..

    nt boleh mintak mara tukar.kene apply r.dorang agi suka sbb kurang kos.hak3

    ReplyDelete
  12. hopefully dpt poland xcely. takmau czech. tp alang2 mara nk bye entrance exam die, sy redah je la.huahua~

    hahaha! insya4JJI kalo ade rezeki smpai la sini jmpe senior BEST BEST keh keh keh

    oh! kene mintak tuka! baru tau.ok thanks!

    ReplyDelete
  13. salam aidil...sy mahu kamu punyer fb name cari x jumpe..mahu tnye bebrapa soalan mengenai pembelajaran kamu disana

    ReplyDelete
  14. Salam..Fb sy Aidil Yusof.Silakan..ada kesempatana sy cuba jwb mana yg mampu.sekiranya lmbt reply myb sy busy nk final.Doakan kami ye..

    ReplyDelete
  15. nak tanye, 1st year blajar subjek ape?? takkan belajar semua subjek kut..huhuhu

    ReplyDelete
  16. 1 lagi, subjek ape yang paling susah? Mesti ade subjek yang ramai fikir susah kan. Trima kasih. sori banyak tanye

    ReplyDelete
  17. utk 1st yr kte belajar anatomy,biochemistry, physiology. Semua ni total la.blajo block by blo tp integrate for all 3 subjects. then ada belajar jgk introduction for microbiology n pharmacology.

    ReplyDelete
  18. actually xssh mne.tapi kesempatan msa tu yg ssh cket.beljar by block ni kena ada timing yg bagus la.total silibus byk then masa nkstudy terhad dgn kelas 8-5 6 hari seminggu mmg sakit cket. kena constant study. maybe anat ko ssh cket sbb byk menghafal.once da hafal ok kot nt.de;ends la.lg 1 xm la.itu mmg sakit coz xdpt nk spot soklan sgt

    ReplyDelete
  19. nice .. gudluck bro .. tp jom lah semangat aim tinggi sikit dari lulus .. baru rse berbaloi dgn apa yang kita pulun esp yg mcm sy yang study last2 minit ..
    insyaALAH ...
    mohon doa kan kami mumtaz/berjya dunia akhirat :)
    salam

    ReplyDelete
  20. yup..InsyaAllah 2nd n 3rd year ni nk aim distinction.mudah2an..usaha mne yg mmpu,slebihnya tawakal pd Allah.
    InsyaAllah kamu semua mumtaz.Amin.Gudluck

    ReplyDelete
  21. who is prof KJ? may i know his/her name? i've heard of prof KJ many times b4 from other bloggers but i don't who is he/she? very curious to know more about him/her.. :)

    ReplyDelete
  22. *but i don't know who is he/she.. typo there.. sorry :D

    ReplyDelete
  23. nk tnye, apa beza medic di malaysia and luar negara??

    ReplyDelete
  24. ermm btul la org blajar medic nie mngadap buku je..klau math mmg mngadap no je..tapi yg pnting usha tngga kejayaan..:)

    ReplyDelete
  25. Semoga berjaya bergelar seorang doktor !!! Amin

    ReplyDelete
  26. I went into medic school in UM about 15 years ago... now doing speciality in paediatric.... nice to all of u hv an oppurtunity to study abroad.good experience for you.. once becoming doctor.. iklhaskan hati bila bekerja, rezeki akan berkat..... good luck!

    ReplyDelete
  27. Singgah sini baca entry http://synergistichatidoktormuda.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. Hai, i just wonder, u guys ade life ke kat sana?? I mean,, buat ssuatu selain belajar.. actually sy dpt offer pg cni tp,, its hard to decide cz i'm prefer to be in pharm too.. boleh ke survive ??? plz2 help me !

    ReplyDelete
  29. boleh survive ke bro kat sana ? Medic is damn tough ..... I hope i can pass ..... 51 passing mark ? dia punya exam camne ? ok x? Ok x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah boleh. tough memang tough. kalau azam dan semangat kukuh InsyaAllah pass. Kalau ada peluang cubalah sebaik muka

      Delete
  30. semoga Allah permudahkan urusan kau, bro. semoga jadi doktor yg beri inspirasi. semoga semua usaha tu berbaloi, bro. aku dkt matrix selangor, rasa nak amek medic, tapi takut hahaha

    ReplyDelete
  31. Belajar medic mmg agak tough...tapi kalau nak experience belajar di negara org lg best...belajar culture n dpt jalan2..
    sape minat belajar medic ke Rusia boleh call 016-2273645

    ReplyDelete